27. sept 2015

Katkendeid J.Burke'i "Soul Revolution" 8. peatükist

Konflikte tekib

   Miks on nii palju konflikte? ...
   Kolm liiki inimlikke probleeme teevad konfliktid vältimatuks ja Jumala Vaimule kuuletumise hädavajalikuks. Need on kommunikatsiooni, südame ja taju probleemid.

1. Kommunikatsiooniprobleemid

   Me kõik soovime, et meid mõistetaks, ja mõista teisi, kuigi tavaliselt vähemal määral kui seda, et meid mõistetaks. See oleks lihtne, kui me vaid saaksime täielikult mõista teiste inimeste mõtteid ja motiive, aga me ei saa. Oleme piiratud, lõplikud olendid, kes vahel ei tea isegi, mida me ise mõtleme, tunneme või tahame.
Kas oled kunagi midagi öelnud ja hiljem taibanud: "Ma ei öelnud seda õigesti" või "Ma ei mõelnud seda nii; see tuli välja valesti." Ebatäiuslike inimeste maailmas räägime vahel üksteisest mööda isegi parimate motiivide ja kavatsuste korral.
...

2. Südame probleemid

   Me kõik pärineme ebatäiuslikest peredest ja meil on ebatäiuslikud sõbrad. Me kõik oleme haiget saanud ja teeme teistele haiget. Teiste sõnadega, meil kõigil on südame probleeme. Pühakiri ütleb seda nii: "Süda on petlikum kui kõik muu ja äärmiselt rikutud - kes suudab seda mõista?" (Jeremija 17:9). "Kõik on pattu teinud ja ilma jäänud Jumala kirkusest" (Roomlastele 3:23).
   Patt on see, kui meie petetud südamed käivad oma teed Jumala tee asemel, arvates, et me teame, mis on kõige parem. Kõik patt on oma olemuselt suhetega seotud.
 ...

   Kord ütles Jeesus Peetrusele: "Tagane, vastupanija! Sa oled mulle kiusatuseks, sest sa ei mõtle Jumala, vaid inimese viisil" (Matteuse 16:23). Kui Jeesuse kõige innukam järgija langes pettuse ohvriks, võime meiegi langeda! Me kõik peame aru saama, et me võime arvata, et meil on täiesti õigus, kuigi tegelikult eksime. Ja me kurvastame Jumala Vaimu, kui paneme tema lepitustööle vastu: "Ja ärge kurvastage Jumala Püha Vaimu... Kõik kibedus ja raev ja viha ja kisa ja teotamine jäägu teist kaugele eemale koos kogu kurjusega. Olge üksteise vastu lahked, halastajad, andestage üksteisele, nii nagu ka Jumal on teile andestanud Kristuses." (Efeslastele 4:30-32)

3. Taju probleemid

   Vean kihla, et oled ka kogenud masendust püüdes selgitada kellelgi midagi, mida nii selgelt mõistsid, ometi ta ei mõistnud õigesti, sest nägi ainult enda perspektiivist. Inimesed võivad olla nii lootusetult enesekesksed, eks ole? Kas see pole masendav? Hea, et meie ei ole nagu nemad.
...

Võitlusväljale tõe ja armastusega

   Elame katkises maailmas, kus tekib konflikte. ...Jumal tahab tulla koos meiega võitlusväljale, et õpetada, kuidas võidelda selle eest, mis on õige, kuidas tõe ja armastusega võidelda mitte vaidluse, vaid suhte võitmiseks. ...
"Ärge valetage üksteisele, sest te olete seljast võtnud vana inimese tema tegudega ja olete rõivastunud uude inimesse, kes pidevalt uueneb tunnetama oma Looja näo kohaselt. ...üksteist taludes ja üksteisele andestades, kui kellelgi on teise vastu kaebust. Nii nagu Issand teile on andeks andnud, nõnda tehke teiegi! Aga üle kõige selle olgu armastus - see on täiuslik side!" (Koloslastele 3:9-10, 13-14)
   Kui leiame end konflikti poksiringis, peame maha panema valskuse (teesklemise) ning rääkima tõde armastuses. Jumal on võitlusväljal meiega. Ta tahab meid õpetada lakata võitlemast üksteisega ja seeasemel võidelda suhte eest  - mõlema käega! Mõtle sellest nii, et sul on võitlemiseks kaks kätt. Su vasakus käes on armastus - hoolitsus ja respekt isiku vastu. Su paremas käes on tõde - huvitatus aususest ja usaldusväärsusest ja otsekohesest infovahetusest selle kohta, mis on Jumala silmis õige. Kui kuuletume Jumala Vaimule, siis ta juhib meid.

Vana viis olla inimene

...David Augsberger defineerib neli levinud võitlustaktikat, mida konfliktides kasutame. Millist sina eelistad? Mõtle sellest, kui leiad end 60-60 eksperimendi ajal võitlusväljalt.
1. Rünnak: "Mina võidan, sina kaotad"
 ... sa eeldad, et sul on 100% õigus ja et teine eksib 100%.. Kui eesmärk on tõestada, et sul on õigus, võita vaidlus, siis lakkad püüdmast mõista, mis asjaolud võisid viia tegudeni, mis teist haavasid või solvasid. ... Võidame vaidluse, aga kaotame suhte. ... Me ründame parema, tõe rusikaga, aga ei  kasuta vasakut, armastuse kätt. ...
... Kogu tõde ilma armastuseta on vastasseisu korral tüüpiline reaktsioon. Probleem on, et  meil pole kunagi kogu tõde ja see seisukoht ei võimalda tõelist aursaamist ja lähedust. ...
... Võitle esmalt kogu olukorra mõistmise eest, väärtustades teist vasaku, armastuse käega, siis saab õige tõde ilmsiks.
2. Põgenemine: "Me mõlemad kaotame"
 ... Mõni kristlane arvab, et kui keegi on teda haavanud, on parim haavajat vältida, lahkuda kogudusest või väikegrupist või lihtsalt ignoreerida seda teemat, sest konflikt oleks ju halb. Probleem on, et põgenedes kaotad nii tõe kui armastuse. Kaotad suhte ja võimaluse leida mõistmist ja ühtsust tões.
   Põgenemine haavab kõiki, sest kaotame suhte. Konflikt on mõlema poole võimalus kasvada armastuses ja mõistmises, nähes kuidas üks teist mõjutab - see ongi armastus. Aga kui sa ära jooksed, ei kasva kumbki selle konflikti kaudu.
   Kui sinu tüüpiline reaktsioon on põgenemine, kuula ja kuuletu Jumala Vaimule, kes tahab anda sulle julguse jääda võitlusväljale! Kui järgid tema juhtimist, juhib ta sind võitlema mõlema käega, tõe ja armastusega, nii et nii sina kui teine inimene võidate.
3. Sukeldumine: "Mina kaotan, sina võidad"
   Veel üks levinud konfliktis käitumise taktika on järeleandmine. Sageli mõtleme, et see on armastav - kõik armastus ilma tõeta. See juhtub siis, kui kardame öelda, mida tunneme või soovime. Kardame, et see lõpetab sõpruse, et asjad lähevad ainult hullemaks, nii otsustame järele anda, et vaid rahu säilitada.
   Kui teine meid haavab, neelame lihtsalt valu alla ja teeskleme, et ei saanud haiget. Küsimise peale ütleme: "Kõik on korras, pole midagi viga." Arvame, et oma haigetsaamiste ja vajaduste ja soovide tunnistamine ei oleks armastav tegu.
   Aga tead, mida sa tegelikult teed? Sa valetad! Paulus juhendab koloslasi: "Ärge valetage üksteisele, sest te olete seljast võtnud vana inimese tema tegudega ja olete rõivastunud uude inimesse." Seda võiks tõlkida: "Ärge elage jätkuvalt vales [olles võltsid] üksteise suhtes."
   Võid arvata, et konflikti eest sukeldumine on armastus, aga see on valskus. See pole inimeste armastamise tee, sest selles puudub tõde. Sa vajad nii armastust kui tõde, enne kui suhe saab küpseda ja tuua ühtsuse.
...
 ...Kui sa alati sukeldud, et suhet säilitada, on sul vaja otsida Jumala antavat jõudu rääkida tõde armastuses ja mitte hoida tagasi.
* Kui oled ohtlikus või kuritarvitava olukorras, siis tõe rääkimine ilmselt ei aita. Siis otsi abi kirikust või professionaalselt nõustajalt või mittetulundusühingult, mis tegeleb koduse vägivalla teemadega.
4. Võitlus tõe ja armastuse eest: "Me mõlemad võidame"
Jumal tahab sind juhtida rääkima tõde armastuses. Nagu olen öelnud, kui leiad end võitlusväljalt, kuuletu Jumala Vaimule, võideldes suhte eest ja mitte inimese vastu. ...
   Kui võitled vasaku, armastuse käega, lähenedes, väärtustades teist isikuna, kinnitades suhte tähtsust, pea meeles kasutada ka paremat, tõe kätt. Räägi otsekoheselt oma mõtetest ja tunnetest, muredest või teemadest, mida peaks käsitlema, pidades meeles rünnata probleemi, mitte isikut. Niimoodi kasvad rohkem Jeesuse sarnaseks.
...

60-60 eksperiment

Konfliktid on lähedastes suhetes vältimatud. Konflikt ei ole halb, aga lahendamata konflikt on ohtlik. Kui õpime Jumala Vaimu järgima, siis ta õpetab meid elama korras suhetes ja rahus kõigi inimesega. Et seda hästi teha, peame olema teadlikud omaenda kalduvustest konflikti võitlusväljal.
  1. Jää ühendusse ja emotsionaalselt teadlikuks. Kui harjutad pöörama päev läbi oma mõtteid Jumala poole, jälgi oma emotsioone ja kehakeelt. See ütleb meile paljugi meie vaimuliku olukorra kohta. Kas lähed teatud inimestega seoses pingesse? Kui teatud inimesed sulle meenuvad, kas tunned viha, põlgust, hukkamõistu, hirmu, ärevust või kaitses olekut? Kas väldid teatud inimesi? Aruta oma tähelepanekuid Jumalaga ja küsi läbinägelikkust. Jää ausasse vestlusse kõigest, aga jätka ka järgimõtlemist oma suhete üle. 
  2. Õpi pähe Roomlastele 12:18: "Kui võimalik, niipalju kui oleneb teist, pidage rahu kõigi inimestega!" Palu Jumala Vaimul sel nädalal sulle näidata, kas oled kellegagi tülis millegi pärast, mida nemad sulle tegid või sina neile.
  3. Koosta heastamiste nimekiri. Kirjuta üles kõik inimesed, keda Jumal sulle meenutab, kellega sa ei ole rahujalal. Ära veel muretse, kuidas sellega toime tulla; pane lihtsalt nende nimed kirja ja palu sel nädalal Jumalat: "Näita, mis on su tahe selle inimesega seoses, ja aita mul valmis olla." Keskendu ainult valmisolekule need suhted Jumala ette tuua. Kirjuta üles kõik tegutsemise sammud, mis sulle mõttesse tulevad. 
  4. Pea päevikut oma konfliktistiilist. Palu Jumala abi näha oma kalduvusi konfliktiolukorras ning kirjuta üles, mida märkad kommunikatsiooni, taju või südame probleemide kohta, millega silmitsi satud, samuti, kuidas sa tasakaalustad tõde ja armastust. Riski jagada oma nimekirja ja avastusi oma vaimulike/u jooksupartneri(te)ga.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad