26. sept 2015

Katkendeid J.Burke'i "Soul Revolution" 4. peatükist

Armastada pole kerge

  Jumala Vaim tahab muuta [meie oskamatust luua elustavaid suhteid], kui me lihtsalt talle järgneme ja kuuletume. See tähendab meie hirmude ületamist: hirmud usaldada, tõrjumishirmud, hirmud pettuda või haiget saada. Seepärast algab kõik Jumala täiusliku armastusega ühendusse jäämisega: "Kes iganes tunnistab, et Jeesus on Jumala Poeg, selles püsib Jumal ning tema püsib Jumalas. Ja me oleme tunnetanud ja uskunud armastust, mis Jumalal on meie vastu. Jumal on armastus ja kes püsib armastuses, püsib Jumalas ja Jumal püsib temas... Armastuses ei ole kartust, vaid täiuslik armastus ajab kartuse välja, sest kartuses on karistus, aga kartja ei ole saanud täiuslikuks armastuses" (1 Jh 4:15-16,18). Nii peame toetuma oma hirmude kõrvaletõrjumiseks ainsale täiusliku armastuse allikale.
   Siiski on hirm tõeline!
   Igatseme ühendust võtta, aga kardame haiget saada. Tahame sügavaid suhteid, aga sügav usaldamatus hoiab meie suhted pankrotis. Kui jõuamegi teisteni, tuleb igasugu asju vahele: armukadedus, ebakindlus, hülgamishirm, ükskõiksus, hõivatus, häiriv käitumine - terve hulk muresid, mis hoiavad meid teistega mõjusalt suhtlemast. Seetõttu ei rahulda meie suhted meid ega anna meile elu, mida Jumal on kavatsenud.
   Aga Jumala riigi kombed võivad meie hirmunud eraldumisest läbi murda, kui vaid iga hetk kuuletume ta Vaimule. Vaadakem nelja uut suhtlusviisi, millesse Jumala Vaim meid juhib:
  1. Armuandev aktsepteerimine
  2. Ehe haavatavus
  3. Tervendav ülestunnistamine
  4. Viimase 10% rääkimine
...

 1. Armuandev aktsepteerimine


   Brenda hakkas uimasteid tarvitama, et lihtsalt tuimestada valu ja viha, mis temasse olid kogunenud... Aga kui ta sai teada Jumala armastusest tema vastu ja Jumala vihast kurja vastu, mida me üksteisele teeme, leidis ta usu Kristusesse. Hoolivates avatud suhetes teistega Gateway koguduses leidis ta turvalisuse tegelda oma vihaga, ning Jumal hakkas tema elu tervendama. Ta tunnistas oma grupis, et suitsetab endiselt marihuaanat, aga grupp armastas teda siiski, julgustades teda vaatama, kuidas Jumal tahab talle rohkemat pakkuda. Kuna ta on Jumala kunstiteos, teeb marihuaana selle lihtsalt poriseks. Kaaslased palvetasid Brenda eest, olles jätkuvalt armulised, aga nad nõudsid ka, et ta ei tuleks gruppi uimasti mõju all.
...Jumala armuandvat aktsepteerimist ei ole vaja ainult äärmuslikes olukordades, vaid igas abielus, igas lapse ja vanema suhtes, igas kohtamis-suhtes, igas sõpruses. Meie isiklike väikeste riikide suhtlusviisid võivad teisi ära kasutada, kuritarvitada ja hooletusse jätta (olemata isegi teadlikud, et teeme mingit kahju). Aga järgides Jumala Vaimu, et vastata igal hetkel armu andva aktsepteerimisega, keskendudes kõigepealt pigem kunstiteosele kui porile, hakkab Jumal  meis endis ja teistes ilmutama midagi ilusat.
...

2. Ehe haavatavus

   Kui armuandva aktsepteerimise õhkkond on loodud, siis saavad inimesed olla need, kes nad on. Seepärast on arm igasuguse vaimuliku kasvu aluseks. Arm võimaldab inimestel peidikutest välja tulla, olla ehedad, lõpetada oma hingehaavade varjamine või teesklemine, et kõik on hästi. ... Ilma armuta mõistame üksteise vead hukka või tõmbume hirmunult endasse või ründame kättemaksuks. Aga arm annab uue võimaluse, uue viisi olla koos. ...
..."Kui tahad teeselda, et sul ei ole võitlusi, probleeme, patte, hingehaavu, siis mängi seda mängu kusagil mujal, sest see pole reaalne. Aga kui lepime kokku olla ehedad oma võitluste, kahtluste ja kiusatustega, siis saame tõepoolest käia koos, palvetada üksteise eest ja aidata üksteisel kasvada."
...

3. Tervendav ülestunnistamine

...Psühhoteraapial on oma koht, aga juhtub midagi võimsalt tervendavat, kui tavalised inimesed lihtsalt tunnistavad oma patte ja võitlusi Jumalale ja üksteisele. ... "Kui me ütleme: "Meil ei ole pattu", siis me petame iseendid ja tõde ei ole meis. Kui me oma patud tunnistame, on tema ustav ja õige, nõnda et ta annab andeks meie patud ja puhastab meid kogu ülekohtust." (1Jh 1:8-9)
...

4. Viimase 10% rääkimine

   Armastus peab vahel olema julge. Piisavalt julge, et öelda üksteisele asju, mida me tavaliselt ei julge öelda. Bill Hybels nimetab seda 'viimase 10% rääkimiseks'. Tavaliselt ütleme 90% julgustavatest sõnadest või 90% tõest, mida on raske kuulda, aga hoiame tagasi viimase 10%. Ometi on see viimane 10% sageli kõige suurema mõjuga.
...

60-60 eksperiment

Kui jätkad kuulamist ja kuuletumist, näed, et Jumalat huvitab, kuidas toimid oma lähimates suhetes. Sellele siin keskendumegi. Armuandev aktsepteerimine, ehe haavatavus, tervendav ülestunnistamine, viimase 10% rääkimine - seda pole lihtne teha paljude inimestega. Soovitan alustada ühe või kahe inimesega. Kui treeniksid maratoniks, vajaksid jooksupartnereid, kes aitaks sul püsida motiveeritud, hoida tempot ja julgustaksid jätkama. Samamoodi vajad vaimulikke jooksupartnereid, keda sa usaldad, kes käivad Kristuse teed ja on valmis proovima seda uut eluviisi.
  1. Kuuletu suhetes. Kui püüad areneda püsivas ühenduses ja kuulekuses Jumalale, ole teadlik inimestest sinu ümber. Iga piiksu või muu meeldetuletuse korral palu Jumalal sulle näidata tema tahet, kuidas peaksid toimima nendega, kes on su ümber. Riskeeri kuuletuda Jumala õhutustele aktsepteerida, julgustada, hoolitseda ja rääkida tõtt armastuses neile, kes on su ümber.
  2. Riski vaimulike jooksupartneritega. Kui sul veel ei ole, siis leia üks-kaks inimest, kellega regulaarselt rääkida käesolevast 60-60 eksperimendist (...pole viga, kui nad alustavad eksperimenti sinust mõni nädal hiljem). Leppige kokku kohtuda iga nädal eksperimendi lõpuni, et rääkida, mida olete õppinud ja koos riskeerida. Kasuta vestuseks järgnevaid küsimusi (rääkige kindlasti nii edust kui läbikukkumistest - oluline on mõlemat tähele panna):
    a. Mida õpid Jumala ja enda kohta, püüdes jääda ühendusse ja otsustavalt kuulekaks?  (Jumala armastamine)
    b. Kuidas oled kohelnud inimesi, kellega igapäevaselt kokku puutud? (Inimeste armastamine)
    c. Millisest korduvast patust oled sel nädalal teadlik olnud? Kuidas oled sellega toiminud?
  3. Pea päevikut. Kirjuta üles, mida Jumal näitab sinu enda kohta. Millest soovid, et see oleks teisiti, ja kuidas sa seda suhetes varjad või kompenseerid? Kirjuta, kuidas Jumal juhib sind osutama armu andvat aktsepteerimist või õhutab ehedusele või ülestunnistusele või kuidas kellegi julgustamine mõjutab su suhteid. Julgusta teisi postitades oma õpitu blogisse...

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad