25. sept 2015

Katkendeid J.Burke'i Soul Revolution 6. peatükist


   Meid on loodud elama armastavates suhetes kõigepealt Jumalaga, siis teistega. Jumala tahe on, et õpiksime teda armastama, nii et ta saaks meid juhtida teisi armastama. Aga siin probleem. Elame konfliktis riikide ja ihaluste maailmas. Meil kõigil on Jumala antud head ihalused: olla armastatud, omada eesmärki, tunda end turvaliselt, olla rahujalal, ometi on need soovid seotud suhetega - me vajame üksteist!
   Ma ei tunne end kunagi armastatuna, kui olen inimestest lahus. Võin saavutada suuri asju, aga kui keegi mind ei hinda ega vaja, tunnen end mõttetuna. Kuni ma pole kindel, et mind armastavad mõned olulised inimesed, ei tunne ma end turvaliselt. Identiteet tuleb ainult kogukonna kaudu. Ma ei saa olla rahus, kui olen teistega sõjajalal.
   Aga [..] meie sügavaimad ihalused täituvad vaid suhetes ja siiski me alatasa haavame üksteist. Me ei ole niivõrd "haavatud tervendajad" kuivõrd "haavatud haavajad"!
   Muidugi sellepärast me vajamegi hädasti Jumalat. Tema soov on juhtida meid õigesse suhtesse enda ja teistega, aga ajalugu kinnitab, et meie maailmas sigineb riikide vahele konflikte. Inimesed valivad endi tahte ja tee Jumala tahte ja tee asemel ning isegi parimate kavatsuste juures teeme teistele haiget.
...

Jumala riik või sinu riik

   Jeesuse keskne õpetus oli, et Jumala riik on lähedal. 'Jumala riiki' või 'taevariiki' kirjeldatakse Uues Testamendis umbes 150 korda, aga mida see tähendab? Mis on riik?
   Noh, igaühel meist on oma riik! Sinu on su mõjusfäär, kus sinu tahe sünnib ja sina otsustad, mis juhtub. See on sinu riik.
   Jumal lõi meid niimoodi. 1Moosese 1 peatükis öeldakse, et Jumal andis meile võimu - koos temaga - oma loodu üle. Meie ülesanne on selle eest hoolitseda, vähemalt osa üle, kus meil on mõjujõudu.
...
   Jumala eesmärk on, et me joondaks oma riigid tahtlikult tema riigi armastava valitsuse alla ja teostaks oma tahet tema armastava tahte juhatuse all. Jumala valitsuse all ei kasuta me oma võimu domineerimiseks või sundimiseks või manipuleerimiseks või petmiseks, et saada isiklikku kasu.
  Kujutle vaid miljoneid väikseid riike, mis ei ole joondatud Jumala armastava valitsuse alla, ja hakkad aru saama, mis on meie maailmas valesti. See on tahete võitlus väga katkises maailmas. Igaüks mõtleb: "Kui vaid kõik teised teeksid asju minu moodi, ei oleks enam probleeme!" Me ei vaja midagi vähemat kui riigipööret.
...

Hea uudis ebatäiuslikele inimestele

   Jeesuse aja religioossed inimesed seda ei mõistnud: 
   Jeesus ütles neile: "Tõesti, ma ütlen teile, tölnerid ja hoorad saavad enne teid Jumala riiki! Sest kui Johannes tuli teie juurde õiguse teed näitama, siis te ei uskunud teda, kuid tölnerid ja hoorad uskusid. Teie nägite seda ja ometi ei kahetsenud hiljemgi, et teda uskuda." (Mt 21:31-32)
    Jeesus ütleb, et Jumal ei taotle usutalitusi, vaid vabatahtlikku suhet. Peame meelt parandama ja uskuma tema head sõnumit. Kreeka keeles on 'meeleparandus' metanoio, mis tähendab sõna-sõnalt 'meelt muutma' või 'meele ja tegude muutust.' Kui sa elad ainult omaenda väikse riigi heaks, pead meelt muutma, pöörduma oma vanadelt teedelt ja hakkama elama Jumala riigis. Ja hea uudis on, et sa saad seda teha!
...
   Jeesus selgitas: "Jumala riik ei tule tähelepanu äratades; ei öelda ka mitte: vaata siin! või: vaata seal! sest ennäe, Jumala riik on seespidi teie sees!" (Luuka 17:20-21, Eestikeelne piibel 1968)
...

Selle tõttu, mis Jeesus ristil meie heaks tegi, kutsutakse sind nüüd tulema nii, nagu oled; Jumal võtab sind 'nii nagu oled', nii et saad hakata elama taastatud õiges suhtes temaga. Kui oled valmis, juhib Jumal sind ellu, mis kasvab seespool ja annab siis elu teistele. See on hea sõnum, sest see on parem, võimsam ja armastavam eluviis!
Jumal ei taha religiooni. Ta taotleb suhete revolutsiooni.  See ei tähenda hüppamist läbi vaimulike rõngaste; see tähendab elamist  lähedases suhtes Jumala ja teistega, nii et Jumal saab hakata tervendama ja taastama seda, mis me maailmas katki on. Elu Jumala riigis on seotud suhetega. Küpsuse saavutamise vahend ja mõõdupuu on suhted! Seepärast ei mõõdeta tõelist vaimulikku küpsust sellega, kui religioosselt või väliselt õigesti me käitume. Küpsust mõõdetakse sellega, kui valmis oleme Jumalat usaldama, tegema, mida ta ütleb, ja laskma tal endid juhtida muutuma armastavateks, elu andvateks inimesteks. Jumal elab oma armastavat elu meis ja meie kaudu, nii nagu oleme valmis. Järgmises kahes peatükis uurime Jumala viise suhtlemiseks, mis lõpuks toovad rahu meie tülis riikidele.

60-60 eksperiment

Kui jätkad Jumalaga ühendusse jäämise ja kuuletumise harjutamist, hakka tähelepanu pöörama, kuidas käitud inimestega enda ümber.
  1. Jää ühendusse. Püüa jätkuvalt parandada, kui tihti pöörad oma mõtted tagasi Jumalaga vestlema. Kasuta iga 60 minuti piiksu, et peatuda ja järgi mõelda, kuidas viimased 60 minutit on läinud. Tähista kindlasti õnnestumisi, et mitte lihtsalt tunda end halvasti ebaõnnestumiste pärast. Kas jätkad vaatamata ebaõnnestumistele? Kas püsid paremini ühenduses? Iga päeva eesmärk on areng, mitte täiuslikkus.
  2. Kuidas kohtlen inimesi enda ümber? Sel nädalal teadvusta oma suhteid Jumala tahte valguses. Iga piiksu või muu meeldetuletuse korral palu Jumalal sulle näidata, kus sinu riik on konfliktis teistega. Palu Jumalal sulle näidata tema riigi tahet, kuidas peaksid toimima nendega, kellega igapäevaselt kokku puutud. Kuuletu!
  3. Kirjuta oma igapäevased avastused päevikusse või blogisse.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad