9. juuli 2015

5 Moosese 6

   Jällegi korratakse, et Jumalat tuleb karta ja armastada ning tema seadusi, määrusi, käske täita, et käsi hästi käiks ja elus püsitaks. Seekord rõhutatakse meelespidamist.

   "Ja need sõnad, mis ma täna sulle annan, jäägu su südamesse! Kinnita neid oma lastele kõvasti ja kõnele neist kojas istudes ja teed käies, magama heites ja üles tõustes! Seo need märgiks oma käe peale ja olgu need naastuks su silmade vahel! Kirjuta need oma koja piitjalgadele ja väravatele! Ja kui Issand, su Jumal, viib sind sellele maale, mille ta vandega su vanemaile, Aabrahamile, Iisakile ja Jaakobile, on tõotanud sulle anda - suured ja head linnad, mida sa pole ehitanud, ja kõike head täis kojad, mida sa pole täitnud, ja raiutud kaevud, mida sa pole raiunud, viinamäed ja õlipuud, mida sa pole istutanud - ja kui sa oled söönud ja su kõht on täis saanud, siis hoia, et sa ei unusta Issandat, kes tõi sind välja Egiptusemaalt orjusekojast!" (6-12)

   Jumalat, tema tegusid ja seadusi, tuleb hoolega meeles pidada ning edasi jutustada. Abiks on, kui neid käidavale kohale kirjutada ja neist sageli rääkida. Mis on meeles, mõjutab ka tegusid. Samuti rääkis Jeesus, et tema sõnad peaks jääma ta järgijatesse: "Kes jääb minusse ja mina temasse, see kannab palju vilja, sest minust lahus ei suuda te midagi teha. .... Kui te jääte minusse ja minu sõnad jäävad teisse, siis paluge, mida te iganes tahate, ning see sünnib teile." (Jh 15:5,7)

   Veel korratakse ainujumala austamise kohustust ja muude jumalate keeldu:  "Karda Issandat, oma Jumalat, ja teeni teda ning vannu tema nime juures! Ärge käige teiste rahvaste jumalate järel, kes asuvad teie ümber..." (13-14)
   Ning meeles pidada ja edasi jutustada tuleb ka seda, kuidas Jumala rahva ajalugu algas päästmisega orjusest ja viimisega maale, mille Jumal oli tõotanud anda: "Me olime vaarao orjad Egiptuses, aga Issand tõi meid vägeva käega Egiptusest välja. Ja Issand tegi tunnustähti ning suuri ja hukatuslikke imetegusid meie silme ees Egiptuses vaarao ja kogu ta koja vastu, meid aga tõi ta sealt välja, et meid viia sellele maale, mille ta meie vanemaile oli vandega tõotanud, ja see maa meile anda. Ja Issand käskis meid teha kõigi nende seadluste järgi, karta Issandat, meie Jumalat, et meie käsi alati hästi käiks, et ta hoiaks meid elus, nagu see tänapäeval ongi." (21-24)
   Tolle aja tunnustähed näitasid Jumala vägevust Egiptuse jumaluste üle. Jumal oli täitnud oma tõotuse. Need kogemused olid aluseks Jumala ja tema seaduste autoriteedile.
   Samuti on kristliku elu aluseks pääste pattudest Jeesuse Kristuse kaudu, mida tuleks meeles pidada.


0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad