14. juuli 2015

5 Moosese 10

Vihaga puruks visatud käsulaudade asemele tuli uued teha. Jumal oli andestanud ja jätkas juhatamist.

    "...eraldas Issand Leevi suguharu kandma seaduselaegast, seisma Issanda palge ees, teenima teda ja õnnistama tema nimel kuni tänapäevani. Sellepärast ei ole Leevil osa ega pärandit koos vendadega; Issand on tema pärisosa, nagu Issand, su Jumal, temale on öelnud." (8-9)

Elukutselised preestrid ja templiteenijad seati ametisse. Neil ei olnud maad, et ise endile toitu kasvatada, vaid tuli elatuda Jumala teenimise tööst.

   "Ja nüüd, Iisrael, mida nõuab Issand, su Jumal, sinult muud, kui et sa kardaksid Issandat, oma Jumalat, käiksid kõigil tema teedel ja armastaksid teda, ja et sa teeniksid Issandat, oma Jumalat, kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest, et sa peaksid Issanda käske ja seadusi, mis ma täna sulle annan, et su käsi hästi käiks?
   Vaata, Issanda, su Jumala päralt on taevas ja taevaste taevas, maa ja kõik, mis seal on. Üksnes sinu vanemaid on Issand eelistanud, armastades neid, ja on pärast neid valinud nende soo, see on teid, kõigi rahvaste seast, nagu see tänapäeval on.
   Lõigake siis ümber oma südame eesnahk ja ärge enam tehke oma kaela kangeks, sest Issand, teie Jumal, on jumalate Jumal ja isandate Isand, suur, vägev ja kardetav Jumal, kes ei vaata isiku peale ega võta vastu meelehead, kes teeb õigust vaeslapsele ja lesknaisele ja kes armastab võõrast, andes temale leiba ja riiet." (12-18)

    Käsud ja seadused püütakse kokku võtta võimalikult lihtsalt: austa Jumalat ja käi tema teedel, armasta ja teeni oma Jumalat kõigest südamest ja hingest. Ning tulemuseks ikka ja jälle 'et su käsi hästi käiks'.
   Jumala päralt on taevas ja maa ja kõik. Ta valis endale ühe rahva ja hiljem kõigist rahvaist usklikke, et need elaksid tema õiglaste seaduste järgi, teda austades ning nende käsi käiks hästi.
   Iisraellastel oli lepingu märgiks eesnaha ümberlõikamine, aga juba tol ajal oli tähtsam südame õige hoiak: Jumala kuuldavõtmine, austamine ja õiglane eluviis.

   "Seepärast armastage võõrast, sest te olete ise olnud võõrad Egiptusemaal! Issandat, oma Jumalat, pead sa kartma, teda pead sa teenima ja tema poole hoidma ning tema nime juures vanduma! Tema on su kiitus ja tema on su Jumal, kes sulle on teinud neid suuri ja kohutavaid tegusid, mida su silmad on näinud." (19-21)

   Võõramaalasi ja muid kaitsetuid ei tohiks rõhuda, vaid vajadusel aidata. Teisalt on vaja hoida enda Jumala poole, kes andis varem käsu ebajumalateenijad hävitada. Niisiis ilmselt on vaja konkreetses olukorras hinnata, kuidas ühtede või teiste võõramaalastega käituda. Tänapäeva Euroopas küll enam ei hävitata, aga mistahes ohu korral võib olla mõistlik distantsi hoida, et mitte endale püüdepaela seada.

   Jumal, tänan kutse eest käia sinu teedel! Palun aita suhtuda kõigisse armastusega, aga vajadusel ka ettevaatusega, et püsida sinu teedel!


1 kommentaar:

Ajad ja pealkirjad