19. jaan 2008


1. Johannese 4:1-6

ss1, 3b. Ärge uskuge igat vaimu, vaid katsuge vaimud läbi, kas nad on Jumalast. Sest palju valeprohveteid on läinud välja maailma. See on kristusevastase e- antikristuse vaim, kes pidi tulema.
Maailmas, kus elame, pole ainult nähtavad olendid, vaid ka mitmesugused vaimud. Eks rahvaste endised uskumisedki peegelda seda. Ja ka tänapäeval igasuguste sensitiivide, nõidade, imeravitsejate, prohvetite olemasolu. Nad kasutavad tavaliselt vaimulikke jõude, et mõjutada materiaalset maailma. Öeldakse, et on olemas must ja valge maagia vastavalt halva ja hea tegemiseks. Piibel ütleb, et on Püha Vaim - Jumala Vaim - ja kurjad, kristusevastased vaimud ja nende peamees kurat e. saatan.
ss2-3 annab Johannes kriteeriumi, kuidas tunda ära vale vaimu: õige vaim tunnistab Jeesus Kristust lihasse tulnuna. S.t tunnistamist, et Jeesus oli lihast ja luust inimene nagu meiegi. Tol ajal levis valeõpetus gnostitsism, mis väitis, et vaimne on hea, aga materiaalne halb. Seega ei saavat Jumal saada osaliseks halvast mateeriast. Praktiline järeldus sellest oli, et ihulikus sfääris toimuv pole tähtis, oluline olevat ainult teadmine - seega võis vabalt patustada. Või siis hakati liha suretama, et oma halba materiaalset kesta taltsutada.
Oli ka valeõpetus, mis väitis, et Jeesus oli vaid näiliselt inimene - kuidas võib Jumal surra ja kannatada? Eks selliseid mõtteviise esineb tänapäevalgi, vähem või rohkem varjatult. Ja õpetusete taga on vaimsed jõud, vaimud.

Aga kui me ei tunnista, et Jeesus oli inimene nagu meie, samade kiusatuste ja võitlustega, siis ei saa me ka inimestena järgida tema eeskuju kiusatustega võitlemisel. Siis ta ei saanud ka surra inimkonna esindajana. Siis muutub kogu evangeeliumi, päästesõnumi sisu ja arusaamine Jumala olemusest.
Nii ka tänapäeval, loendamatu hulga usurühmituste, messiate, gurude jne. ajastul, peaksime rühmituse läbikatsumiseks kõigepealt uurima nende arusaamist Jeesusest ja Jumalast üldse. Seda isegi siis, kui nad hästi piiblit tunnevad ja osavalt sellega kõike põhjendavad. Saatan kasutas ka Jeesust kiusates pühakirja. Ja Jeesus kaitses end sellesama pühakirja õige tundmisega. Nii et tundkem ka piiblit terviklikuna, et meid ei saaks eksitada konteksist välja rebitud kirjakohtadega.

s.4 julgustab, et Jumal,Jumala vaim kristlastes on tugevam, kui need valevaimud, tugevam kui kurat, kes on selle maailma kurjuse ja pettuste taga.

ss.5-6 vastandatakse nemad, kes on maailmast, ja meie, kes oleme Jumalast. 'Maailm' tähendab siin jumalatut osa inimkonnast. Need, kes ei tunne Jumalat, ei võta vastu, mida räägivad Jumal ja tema inimesed. Nad ei ole valmis kahetsema oma patte, nad ei näe selleks vajadust ega pääseteed.
s.5 Nad räägivad nagu maailmgi ja maailm kuuleb neid. Nad meelitvad inimesi nende himude ja tahtmiste kaudu, s.h ka heade igatsuste kaudu, nagu näiteks looduslähedane eluviis, soov loobuda oma varast kõrgema eesmärgi nimel jne.
s.6 Aga, kes on Jumalast, sel on tõe vaim, talle on tõde kõige tähtsam, isegi kui tõde on, et ta on pattu teinud ja Jumala karistust väärt. Isegi kui tõde on, et oleme nõrgad ja ekslikud ning vajame pidevalt Jumala abi õigesti elamiseks.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad