12. apr 2013

Jeesus oli saanud nii populaarseks, et rahvas lausa tungles temalt Jumala sõna kuulama. Seega pidas Jeesus paremaks neid õpetada rannast veidi eemalt paadist (ss 1-3). Paadimeheks oli kalur Siimon, kel just seljataga ebaõnnestund püügiöö (ss 2,5). Ta oli juba varem Jeesusega kohtunud ja kuulnud, et ta on Messias, Jumala tõotatud päästja (Jh 1:35-42), siiski ei jäänud ta kohe Jeesusega, vaid oli jätkanud oma igapäevatööd. Nüüd oli Jeesus temalt veidi abi palunud oma õpetamistöö juures. Huvitav, et vahel palub Jumal meie abi :-)

 "Aga kui ta lõpetas kõnelemise, ütles ta Siimonale: „Sõua sügavale kohale ja laske oma võrgud vette loomuse katseks!"  Siimon vastas talle: „Õpetaja, me oleme terve öö vaeva näinud ega ole midagi saanud! Aga sinu sõna peale lasen ma võrgud vette." (ss 4-5)
Ükskõik, kas Siimon mõtles, et eks proovin, suurt kaotada sellega pole, või oli tal Jeesuse sõnasse usku, igatahes tulemus oli üle ootuste.

 "Ja kui nad olid seda teinud, püüdsid nad nii suure hulga kalu, et nende võrgud rebenesid. Ja nad viipasid oma kaaslastele teises paadis, et need tuleksid neile appi. Ja need tulid, ja nad täitsid mõlemad paadid, nii et need olid vajumas." (ss 6-7)

Enne oli Siimon nimetanud Jeesust õpetajaks, nüüd sai Jeesusest Issand:
Aga kui Siimon Peetrus seda nägi, langes ta maha Jeesuse põlvede ette ja ütles: „Mine minu juurest ära, Issand, sest ma olen patune mees!"  Sest hirm oli haaranud teda... (ss 8-9)
See hirm oli pigem aukartus. Ta koges Jeesuse väge looduse üle ja tunnetas enda patusust.

Tänapäevalgi võime kogeda Jumala abi oma igapäevategemistes nagu töö, õppimine, suhted, mitmesugune toimetulek.. Jõudmata kõike materjali ära õppida, olen asja Jumala kätte andes saanud eksamil küsimused, mida olin jõudnud õppida. (Aga teinekord, kui ise küllalt ei püüdnud õppida, siis kukkusin läbi) Olles mõnikord mõnda aega edutult tööd otsinud, olen õigel ajal (enne raha päris otsasaamist) siiski uue töö leidnud. Taevaisa teab ja hoolib meie igapäevavajadustest ja aitab, kui 'laseme tema sõna peale võrgud vette' - võtame kuulda tema nõuandeid.

Edasi ütles Jeesus: Ära karda! Nüüdsest peale pead sa püüdma inimesi!" 
 
Ja kui nad olid paadid kaldale vedanud, jätsid nad kõik maha ja järgnesid talle
(ss 10-11)
Jeesus ei mõistnud Peetrust ta pattude pärast hukka, vaid andis ta elule uue suuna. Tollal olevat olnud kombeks, et mehed võivad mingi aja mõne rabi juures elada ja õppida. Siimon ja ta kaaslased otsustasid, et nüüd on nende jaoks see aeg.
Me elus on vahel suuri ristteid, mis muudavad oluliselt elukäiku, aga on ka igapäevaelu väikseid otsuseid, mis vähehaaval kujundavad harjumusi, iseloomu, tulevikku. Mõlematel juhutel on oluline otsutada meie Looja hea plaaniga kooskõlas, et elutee kulgeks koos temaga ja tema hoidmise all.

Mida tegema Jeesus sind praegu kutsub? Miks oled või ei ole valmis järgnema? 

Jeesus, tänan su andestuse ja lootusrikka kutse eest. Palun aita mõista oma otsuste juures sinu head tahet ja otsustada selle järgi.

0 kommentaari:

Postita kommentaar