28. veebr 2013

Lk 3:1-20

Luukas paneb kirja, milliste valitsejate ajal Johannes kuulutas, et oleks teada, millal see toimus. (1-2)
Johannes "kuulutas meeleparandusristimist pattude andeksandmiseks" (3). Selle väljendi tõlkimine mingisse loodusrahva keelde olevat võtnud mitu päeva, sest nad ei tundnud vastavaid mõisteid: meeleparandus, ristimine, patt, andestus.. Kuidas siis väljendada neid muude nähtuste kaudu?
ss 4-6 kutsuvad valmistama Issandale teed. Võib võrrelda inimese siseelu ettevalmistamisega Jeesust uskuma ja vastu võtma: nii et inimene saab välja oma kuristikest suutes uskuda armastust ja hoolimist ning teisalt on vaja vähendada uhkuse mägesid.
Edasi manitseb Johannes väljendama oma meelemuutust tegudes, andes ka väga konkreetseid nõuandeid. 
"Ärge nõudke rohkem, kui teie jaoks on seatud!"
"Ärge tehke kellelegi liiga, ärge olge väljapressijad, leppige oma palgaga!" Kas streik palga pärast on siis keelatud? Või on streik pigem osa palgaläbirääkimistest, mitte väljapressimine?
Kui igaüks ei satu olukorda, kus neid juhiseid rakendadda, siis kolmas on laiemale ringile:
"Kellel on kaks särki, jagagu sellele, kellel ei ole, ning kellel on toitu, tehku niisamuti!"
Jagada võib muidugi kõike muud vajalikku peale toidu ja riiete. Juhtus nii, et õhtul, kui seda lugesime, plaanis keegi kõrvaklappide ostmist ja kellelgi teisel olid just ühed üle... :-)

Tänapäeval võib vaesus olla seotud alkoholi või narkosõltuvusega. Siis on juba raske aidata, aga abiks on ka, kui saame neid sõltuvusi ennetada külvates igasugust head, toetades perede püsimist, häid suhteid jne, sest sõltuvustesse põgenetakse tavaliselt raskuste eest või tühjusetundest.

Nii Johannes manitses ja kuulutas Messias Jeesuse tulekut, kes ristib Püha Vaimu ja tulega, puhastab ja teeb võimelisemaks tegema head.

Jumal, palun aita meil olla jätkuvalt avatud sinu valitsusele, mis kutsub tegema head ja hoiduma kurjast.

0 kommentaari:

Postita kommentaar