19. veebr 2013

Lk 2:22-53

Jeesuse vanemad järgisid juutidele antud Jumala seadusi. Tuvide ohverdamine näitab, et nad ei olnud jõukate hulgast.
Minnes Pühakirja käsku täites templisse, kohtasid nad Siimeoni, kes oli sinna tulnud Püha Vaimu õhutusel ning rääkis neile Jumala ilmutatut. (ss 22-35)
Seal oli ka naisprohvet Anna ( või Hanna), kelle kaudu Jumal oma plaane ilmutas (ss 36-38).
Aidaku Jumal meil olla avatud tema juhtimisele olgu siis otseselt meile midagi ilmutades või kirjapandud seaduste/põhimõtete kaudu.
Ning olgu kristlaste kooskäimised kohaks, kus Jumal saab oma tahet ilmutada.


Jeesus kasvas, õppis, arenes nagu iga tavaline laps. Ta ei teadnud kohe kõike. (s 40)
Järgmine lugu on sellest ajast, kui Jeesus hakkas täisikka jõudma. Juudid nimelt võtsid noormehed täisealiste sekka juba 13-aastaselt.
Joosep ja Maarja käisid igal aastal paasapühade ajal Jeruusalemmas (s 41), kuigi nad elasid nii kaugel, et seaduse järgi poleks olnud vaja igal aastal tulla. Võimalik, et puusepal oli ka rohkem liikumisvabadust kui looma- ja põllupidajatel.
12-aastaselt võeti Jeesus kaasa ja noormees kasutas võimalust, et templisse kogunenud õpetajatega vestelda. See haaras teda niivõrd, et ta unustas kojumineku. (42-43)

"Kõik, kes teda kuulsid, olid hämmastunud tema mõistusest ja ta vastustest.
Ja Jeesuse vanemad olid teda nähes jahmunud ning ta ema ütles talle: "Poeg, miks sa oled meile nõnda teinud? Vaata, su isa ja mina oleme sind südamevaluga otsinud." 
Ent tema ütles neile: "Miks te siis olete mind otsinud? Kas te ei teadnud, et ma pean olema neis paigus, mis on mu Isa päralt?" "
(ss 47-49)

Paistab, et tema arusaamine Jumala asjadest olid silmapaistev ning et ta oli ka eriliselt teadlik oma taevasest Isast.
Ometi läks ta vanematega tagasi Naatsaretti, kuulas jätkuvalt nende sõna ning kasvas tarkuses ja pikkuses ja armus Jumala ja inimeste juures." (51-52)
Nii on siin eeskuju huvituda pühendunult Jumala asjadest, aga ka alistuda neile, kellele maises elus parajasti vaja.

Mingi paralleeli võib leida ka takistustega me plaanides: tuleb otsustada, kas võidelda takistustega, oodata paremat aega või loobuda hoopis.

Jumal, tänan, et saame olla su lapsed!
Palun aita meid meie olukordades ära tunda, millal, kellele ja millele tuleks alistuda ning millal see läheks vastuollu sinu tahtmise ja plaanidega.


0 kommentaari:

Postita kommentaar