5. nov 2014


  "Hoiduge aga, et te oma vagasid tegusid ei tee inimeste ees, et nemad teid vaataksid, muidu ei ole teil palka oma Isalt, kes on taevas! Kui sa nüüd almuseid jagad, siis ära lase enese ees pasunat puhuda, ... [vaid] ärgu su vasak käsi teadku, mida su parem käsi teeb, et su almus oleks varjatud, ja su Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!" (1-4)
   "kui sa palvetad, siis mine oma kambrisse ja lukusta uks, palveta oma Isa poole, kes on varjatud, ja su Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!" (6)
   "Kui sa oled paastumas, siis võia oma pead ja pese oma nägu, et su paastumine ei oleks näha inimestele, vaid su Isale, kes on varjatud, ja sinu Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!" (17-18)
    Ilmselt on siin küsimus hoiakus, kelle tähelepanu taotletakse, mitte et üldse ei või näiteks avalikus kohas palvetada. Siiski isiklikud või väikses ringis palved on minuarust sageli sügavamad, avalikkuse ees ei saa alati nii vabalt kõike välja öelda. Muidugi, Jumal näeb ka siis südamesse, aga palvetaja tähelepanu võib olla siiski rohkem sellel, mida öelda või ütlemata jätta.
    Mis puutub annetustesse, siis on vaja siiski leida infot, kellele on abi vaja ja mingit arvepidamist, et ise puudusse ei jääks. Aga motiiv peaks olema abistamine, mitte inimeste kiitus.
   Taevaisa näeb ka varjatud paastu, palvet, head tegu ja tasub selle eest!

   "Palvetades ärge lobisege nii nagu paganad, sest nemad arvavad, et neid võetakse kuulda nende sõnaohtruse tõttu.  Ärge siis saage nende sarnaseks, sest teie Isa teab, mida teile vaja läheb, enne kui te teda palute!" (7-8) Vahel on lobisemist, pikalt palvetamist vaja justkui me endi usu kasvatamiseks, Jumala tõotuste endile meenutamiseks. Või ei peaks seda palve vormis tegema? Et palved oleks lühemad ja konkreetsed. Koos palvetades eriti võiks jätta ka teistele aega oma palveid välja öelda. Taevaisa ju teab meie vajadusi, vaja vaid meie poolt õiget hoiakut.
    Selles peatükis on ka Meie Isa palve, mille põhjal on ilmselt terveid raamatuid kirjutatud. Et Jumalat saame Isaks kutsuda. Et paluda Jumala tahtmise sündimist, aga ka oma igapäevaste vajaduste, andestuse ja kiusatustest hoidmise eest. Ja ka me ise ise peame andestama teistele.
    Ärge koguge endile aardeid maa peale, vaid taevasse. (19-21)
"Te ei saa teenida nii Jumalat kui mammonat. ..... Ärge muretsege, mida süüa ja .... millega riietuda!" Taevaisa toidab linde ja ehib lilli. Aga meie oleme rohkem väärt, et ta meie eest hoolitseks. (24-30)
Lilled tõesti vist ei tee muud, kui kasvavad ja kasvatavad õisi ja vilju, aga linnud siiski peavad ju endile süüa otsima. Põhiline paistab siin olevat jälle hoiak. "Ärge siis hakake muretsema, öeldes: "Mis me sööme?" või "Mis me joome?" või "Millega me riietume?" Sest kõike seda taotlevad paganad. Teie taevane Isa teab ju, et te seda kõike vajate." (31-32)
    "Otsige esmalt Jumala riiki ja tema õigust, siis seda kõike antakse teile pealegi!  (33) Küsimus on ka prioriteetides: usaldada oma elu ja vajadused Jumala kätte ning otsida esmajärjekorras 'Jumala riiki ja tema õigust'. Mida see 'Jumala riik ja tema õigus' tähendab? Noore kristlasena pidasin selleks koguduse üritusi ja piibliuurimist. Aga kui inimesel on pere ja muud kohustused, siis on ka need kohustused vaja ära täita. Seega tuleb leida mingi tasakaal osaduse, Jumala ja tema tahte tundmaõppimise ja praktilise elu vahel. Kõik on vajalikud ning Jumal on meiega ka meie igapäevategemiste juures, kui vaid seda otsime ja tähele paneme. Jumal ei oota tavaliselt meilt päevad otsa osadust, palvet, piibliuurimist, vaid kõige selle tegemist, mis on hea ja õige tänase päeva olukordades. See sisaldab ka palvet ja võib-olla osadust ja piibliuurimist, aga mitte ainult.
   "Ärge siis hakake muretsema homse pärast, sest küll homne päev muretseb ise enese eest! Igale päevale piisab oma vaevast." (34) 

     Meie taevane Isa, sa näed ka meie varjatud tegusid, nii häid kui halvemaid. Sa tead meie vajadusi, me ei peaks muretsema nende pärast. Aga mingi osa on ka meil oma vajaduste täitmisel. Palun aita meil teha oma osa ilma asjatu muretsemiseta, teades, et sina hoolitsed ülejäänu eest.

0 kommentaari:

Postita kommentaar