7. nov 2014

 
"Ärge mõistke kohut, et teie üle ei mõistetaks kohut" (1)
" Ärge andke seda, mis on püha, koertele, ja ärge heitke oma pärleid sigade ette, et nad neid ei tallaks oma jalgadega ega pöörduks tagasi ja teid lõhki ei kisuks!" (6)
     Kohut ei või mõista, aga kuidagi peab siiski hindama, kellele oma pärleid jagada. Ilmselt on lahendus see: "Tõmba esmalt palk oma silmast välja, ja siis sa näed pindu oma venna silmast välja tõmmata!" (5) Kui oma (vaimulikud) silmad on puhastatud, siis näeme ka, kuidas teisi aidata või keda meie pärlid vaid ärritaks. Ilmselt on nii enda kui teiste silmade ravimisel jällegi abiks ka palvetamine. "Paluge, ja teile antakse, otsige, ja te leiate, koputage, ja teile avatakse, sest iga paluja saab ja otsija leiab ja igale koputajale avatakse!" (7-8) Teistega käitumiseks on siin veel kuldreegel: "Kõike siis, mida te iganes tahate, et inimesed teile teeksid, tehke ka nendele! See ongi Seadus ja Prohvetid." (12) 
     Lisaks 'sigadele' ja 'koertele' ohustavad ka valeprohvetid, kelle tegude viljad ei ole head, kusjuures üleloomulikud imed ei tõesta, et keegi elab Jumala tahe järgi. Tähtsam on hoiduda ülekohtust.  "Mitte igaüks, kes mulle ütleb: "Issand, Issand!", ei saa taevariiki; saab vaid see, kes teeb mu Isa tahtmist, kes on taevas.  Paljud ütlevad mulle tol päeval: "Issand, Issand, kas me ei ole sinu nimel ennustanud ja sinu nimel kurje vaime välja ajanud ja sinu nimel teinud palju vägevaid tegusid?"  Ja siis ma tunnistan neile: Ma ei ole teid kunagi tundnud, minge ära minu juurest, te ülekohtutegijad!" (21-23)  Eesti keeles on siin sõna 'ülekohtutegijad', mis võiks viidata ebaõiglasele kohtumõistmisele (peatüki algusest: "Ärge mõistke kohut!") ja ebaõiglastele tegudele.  Algtekstis on  'seaduserikkujad'. Ning 'seadus' sisaldub kuldreeglis: "Tee teistele, mida tahad, et sinule tehtaks!" (12). 

    Taevaisa, palun aita meil ära tunda ja kõrvaldada meie vead, mis takistavad meid nägemast inimesi ja olukordi nii, nagu sina näed, ja  käituda vastavalt, nagu sina tahad.
    

0 kommentaari:

Postita kommentaar