14. dets 2012

Efeslastele 6:10-20

"Pange ülle Jumala sõjavarustus, et te suudaksite seista kuradi salanõude vastu!  Meil ei tule ju võidelda inimestega, vaid meelevaldade ja võimudega, selle pimeduse maailma valitsejatega, kurjade taevaaluste vaimudega." (ss 11-12)

Vaenlane on salakaval ja vaimulik, nähtamatu, aga sageli tegutseb inimeste kaudu. Külvab kahtlusi, aluseta süütunnet, ahvatleb meeldivaga. Kurat võib kasutada me mõistuse arutlusi või tundeid, ateistide raamatuid ja meie ihalusi, mis ei vasta Jumala heale plaanile. Aga ka Jumal võib kõige kaudu meid kõnetada ja aidata temaga koos edasi minna. Ning tema on vägevam, lõplik võit kuulub Jumalale.
 Ma ei tea, kas haigusi ka pidada rünnakuks, aga igatahes need rikuvad plaane, võtavad jõu, piiravad osadust inimestega..

"Seiske nüüd ja teie niuded olgu vöötatud tõega ja teil olgu seljas õiguse soomusrüü"
s.14
Vöö - tõde - hoiab enamikku varustust koos või saab selle külge muud varustust kinnitada.
Õigsuse soomusrüü - tunneme endid palju kindlamalt, kui meid pole põhjust süüdistada või on süü andeks saadud. Ka vanasõna ütleb, et õige hõlma ei hakka keegi. Vastastel pole siis millestki kinni hakata ning süüdistusi pole vaja karta.
"ja teie jalgades olgu valmidus minna kuulutama rõõmusõnumit rahust!" s.15
See võiks lisaks kuulutusvalmidusele tähendada ka rahumeelsust.
"Kõigepealt aga võtke kätte usukilp, millega te võite kustutada kõik kurja põlevad nooled!" s.16
Päästelootuse kiiver  kaitseb päästekindluses kahtluste eest. Kuigi Jumal ootab meilt pühitsust, ei pääse me oma pingutustega, vaid Jumala armust.
Jumala sõna mõõk on ainus ründerelv. Seda püüdis ka kurat Jeesust kiusates kasutada. Seepärast on vaja Sõna tunda paremini kui vaenlane.
Ka palve - ühendus Jumalga - on oluliseks abiks ja kaitseks.

"Seepärast võtke kätte kõik Jumala sõjavarustus, et te suudaksite vastu panna kurjal päeval ja jääda püsima, kui te olete kõik teinud." s.13
Varustus vaja alati seljas hoida. Ka siis, kui tundub, et kõik on juba tehtud, võib varitseda oht.   Seega, kui vaimulik varustus kuskil viga saab, tuleks püüda viga võimalikult ruttu jälle ära parandada. Kahtlused selgitada, õigsus, lootus, usk, kuulutusvalmidus taastada. Selleks saame abi piiblist, palvest, osadusest, patu tunnistamisest ja taas andestuse saamisest.
Siiski on Jeesus lubanud olla koos omadega maailma-ajastu lõpuni, nii et liialt ei maksa vaenlase pärast ka karta. Tuleb vaid hoida ühendust.

Jumal, oled meid pannud vaimulikku sõtta. Vahel tundub, et jaksu on nii vähe. Aga Sinu abiga me saame siiski võita. Päästa meid jätkuvalt ära kurjast meie sees ja ümber; aita hoida usku, lootust, ühendust sinuga.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad