26. dets 2012

"Ta tõi ilmale oma esimese poja ning mähkis ta mähkmetesse ja asetas sõime, sest nende jaoks polnud majas kohta. 
 Karjased olid seal paigus õitsil ja valvasid öösel oma karja.  Issanda ingel seisatas nende juures ja Issanda kirkus säras nende ümber ja nad kartsid üliväga. Aga ingel ütles neile: „Ärge kartke! Sest vaata, ma kuulutan teile suurt rõõmu, mis saab osaks kogu rahvale, et teile on täna sündinud Taaveti linnas Päästja, kes on Issand Kristus. Ja see on teile tunnustäheks: te leiate lapsukese mähitud
ja sõimes magavat." (Lk 2:7-12)

Jeesus sündis siia ilma nii, et tema jaoks polnud muud kohta kui loomasõim. Arvatavasti oli selle põhjuseks tema ebaselge päritolu. "Kui ta ema Maarja oli kihlatud Joosepiga, siis ta leiti enne nende kokkusaamist käima peal olevat Pühast Vaimust" (Mt 1:18). Maarjale ja Joosepile ilmusid inglid asja selgitama ja julgustama neid kokku jääma, aga ilmselt sugulaste silmis oli asi segane, nii polnud laps eriti teretulnud, sest oli aru saada, et ta polnud Joosepi poeg.

 Mõngi laps pole siia ilma, oma peresse eriti oodatud, mõnigi kogeb hiljem tõrjumist-hülgamist või veidi kergemal kujul vanemate aja- ja tähelepanu puudust. Siis otsitakse armastust mujalt ja sageli saadakse veel rohkem haiget.  Mõnel õnnestub kasvada üsna heas peres, aga täiskasvanuna kogetakse siiski petmist, mahajätmist, ärakasutamist.. Vahel pole me lihtsalt mõnda kohta millegipärast teretulnud, aga mõnel pole ehk üldse kohta, kus teda oodataks. Tänapäeva Läänemaailmas olevat palju üksildasi inimesi. Üksildus võib tulla ka sellest, et lähedased on sisemiselt ometi kaugevõitu.

Jeesuse esimeseks asemeks oli sõim, sugulastest tõrjutult, aga vanemad siiski armastasid teda ja ta võis mähitult rahulikult magada, mis sellest et sõimes.  Ning tema sünd oli suureks rõõmusõnumiks kogu rahvale, sest ka Taevaisa oli temaga ning suureks kasvades sai temast Päästja ja Lohutaja kõigile, kes tunnevad end kõrvalejäetuna ja üksi, ja ka kõigile teistele.

Jeesus, tänan, et sündisid, kasvasid ja said Päästjaks. Palun lohuta jätkuvalt üksildasi ja aita meil peegeldada edasi midagi su valgusest.


0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad