23. okt 2012

1 Peetruse 1

Eesmärke on ilmselt kõigil. Need võivad olla lühemaks või pikemaks ajaks, näiteks poeskäik, kooli lõpetamine, karjäär, maja ehitamine jms. Aga ka kogu maisel elul on oma eesmärk, mida on vahel selgem nimetada elu mõtteks.

Kõigepealt on elu mõte ja eesmärk seotud meie identiteediga.
"Peetrus, Jeesuse Kristuse apostel - Pontoses, Galaatias, Kappadookias, Aasias ja Bitüünias hajali elavatele majalistele, kes on valitud Jumala Isa etteteadmise järgi, Vaimu pühitsemise läbi Jeesusele Kristusele kuuletumiseks ja tema verega piserdamiseks: Armu ja rahu saagu teile rohkesti!" (1 Pt 1:1-2)


Kristlased elasid ja elavad hajutatult mittekristlaste hulgas, olles vaid 'majalised', s.t meie päriskodu pole siin maailmas. Oleme valitud, puhastatud, pühitsetud, et kuuletuksime Kristusele, elaksime Tema juhtimisel.

"Kiidetud olgu Jumal, meie Issanda Jeesuse Kristuse Isa, kes oma suurest halastusest on meid uuesti sünnitanud elavaks lootuseks Jeesuse Kristuse ülestõusmise läbi surnuist, kadumatu ja rüvetamatu ja närtsimatu pärandi saamiseks, mis on taevas talletatud teile, keda usu kaudu Jumala väes hoitakse päästeks, mis on viimsel ajal valmis ilmuma." (ss 3-5)


Meil on ka lootus igavesele elule ning kadumatule pärandile.

"Sellest päästest te rõõmustate üliväga, ehkki praegu peate mõnda aega kurvastama mitmesugustes kiusatustes, et teie usk läbikatsutuna leitaks palju hinnalisem olevat kullast, mis on kaduv, ent mida siiski tules läbi proovitakse, ja oleks teile kiituseks, kirkuseks ja auks Jeesuse Kristuse ilmumisel, keda te armastate, kuigi te ei ole teda näinud, kellesse te praegu teda nägemata ometi usute ja rõõmustate üliväga kirgastatud rõõmuga, kui te võtate vastu usu eesmärgi - oma hingede pääste." (ss 6-9)

Siin on kirjas Kristusesse Jeesusesse uskumise eesmärk - hinge päästmine. Praeguses elus on mitmesuguseid raskusi, aga need karastavad usku. Ja veel suurem on rõõm päästest, kui katsumused on edukalt läbitud.


"Seepärast, vöötanud oma mõistuse niuded ja olles täiesti kained, lootke armule, mida teile pakutakse Jeesuse Kristuse ilmumises. Nii nagu kuulekad lapsed ärge ka teie kohanege oma kunagise teadmatuseaja himudega, vaid saage pühaks kogu oma käitumisega, nii nagu on püha see, kes teid on kutsunud;  sest kirjutatud on: "Olge pühad, sest mina olen püha!"   (ss 13-16)

Vahel tundub lihtsam järgida vanu halbu harjumusi või minna kaasa ümbritseva mõtteviisiga, aga meid on kutsutud olema pühad 'kogu oma käitumisega'. Mitte tehes üksikuid 'pühasid' tegusid, vaid kogu oma elu ja olemusega püüelda pühaduse poole. Ometi mitte oma jõust, vaid lootes andestusele ja olles edaspidi Jumalale kuulekam tema enda abiga. Selleks peaks motiveerima ka teadlikkus oma igavesest eesmärgist ja elu mõttest.

"Et te olete kuulekuses tõele oma hinged puhastanud siiraks vennalikkuseks, siis armastage raugematult üksteist puhtast südamest! Teid pole uuesti sünnitatud kaduvast, vaid kadumatust seemnest, Jumala elava ning jääva sõna kaudu. Sest „kõik inimlik on kui rohi ja kogu ta hiilgus nagu rohu õieke. Rohi kuivab ära ja õieke variseb maha, aga Issanda sõna jääb igavesti."  See on aga seesama sõna, mida teile on kuulutatud rõõmusõnumina." (ss 22-26)

Pühadus tähendab ka armastamist puhtast südamest.
Uuestisündimisel ja mõttekalt elamisel on oluline osa Jumala sõnal, mis kehtib igavesti ja ilmutab meile jätkuvalt igavesi eesmärke ja mõtet.


Taevaisa, palun aita meil hoida silme ees igavesi eesmärke ja kohandada jätkuvalt oma elu, suhtumisi ja käitumist Sinu juhatuse järgi, saades sellega järk-järgult pühamaks, milleks oled meid kutsunud ja päästnud.



0 kommentaari:

Postita kommentaar

Ajad ja pealkirjad