21. nov 2016

Jesaja 2

Aga viimseil päevil sünnib, et ...  paljud rahvad lähevad ning ütlevad: „Tulge, mingem üles Issanda mäele, Jaakobi Jumala kotta, et ta meile õpetaks oma teid ja et võiksime käia tema radu, sest Siionist lähtub Seadus ja Jeruusalemmast Issanda sõna!”  Siis nad taovad oma mõõgad sahkadeks ja piigid sirpideks; rahvas ei tõsta mõõka rahva vastu ja nad ei õpi enam sõdimist.  Jaakobi sugu, tulge, käigem Issanda valguses! (2-5)  
Kuid ... [Jumala rahvas] on täis idamaa kombeid ja nõiuvad ..., nad löövad kätt võõramaa lastega. ... Nende maa on täis ebajumalaid, nad kummardavad oma kätetööd, ... (6,8) 

Prohvet lubab, et viimseil päevil lähevad paljud rahvad otsima õpetust, et käia Jaakobi ehk Iisraeli Jumala radu, elada tema seaduste järgi. Jeruusalemale on tõotus, et seal õpetatakse siis Jumala sõna. Ja siis lõpevad sõjad. Kui kõik elavad isetu armastuse seaduste järgi ja Jumala juhatuse all, mille Jeesus omal ajal esile tõi, siis pole enam vaja sõdida. Vastaste tapmise asemel võib künda, külvata ja lõigata head vilja, võib rahus oma toitu kasvatada. Aga Jeesus rääkis ka Jumala sõna külvamisest ja vaimulikust viljakandmisest praegusel ajastul.

Nagu Jesaja ajal, pole üleüldine rahuaeg veel nüüdki saabunud. Reisitakse küll Jeruusalemma ja mujale Iisraeli, saadakse midagi teada sealse ajaloo ja elu kohta, aga kuipalju Jumala seadustest, see võib olla erinev. Ning küllalt on neid, kes järgivad igasuguseid muid kombeid ja õpetusi ning austavad üle kõige muid asju kui Jumal, olgu selleks maine vara ja saavutused, erilise tähenduse saanud esemed (ebajumalakujud, amuletid jms), isegi ehk Iisraeli maa ja rahvas või miski muu. Nii siis võideldakse, võisteldakse, sõditakse nii füüsiliste kui vaimsete vahenditega, et saavutada vara, austust, kuulsust, ressursse, võimu, tähelepanu, mingisugustki armastust. Vahel me ei oskagi teisiti. Ja enda õigusi ja vara on ju vaja ometi kaitsta selles kurjas maailmas? Või ei ole vaja ja piisab Jumala hoolitsusest? Piiblis on mõlemaid näiteid. Andku Jumal meile tarkust, millal ja kuidas kaitsta ise ja millal jätta see Tema hooleks!

Ühel päeval saab kõik inimeste kõrkus alandatud, nad viskavad ära oma ebajumalad ja kardavad Jahvet, kes on kõige vägevam (9-22). Aga ka kõige armastavam. 

Tulge, käigem Issanda valguses, et saaksime külvata Jumala armastuse seemneid!

0 kommentaari:

Postita kommentaar