15. mai 2013

Olles mõnda aega kuulutanud ja endale jüngreid kutsunud, valis Jeesus välja 12 jüngrit, keda ta nimetas ka apostliteks. Markus täpsustab valiku eesmärki: et nad oleksid tema juures, et ta võiks neid läkitada kuulutama ja et neil oleks meelevald tervendada ja kurje vaime välja ajada (Mk 3:14-15).  Et Jeesuse tööd jätkata, pidid nad kõigepealt olema koos Jeesusega temalt õppides. Enne valikut oli Jeesus pikalt Isaga nõu pidanud.
Leidlem aega, et olla Jeesusega ja temalt õppida.

Valitute hulgas olid kalamehed, endine okupantidele maksude koguja Leevi, vastupanuliikumise liige Siimon Selootes, kahtleja Toomas, kelle kaudu saime teada, et ülestõusnud Jeesuse ihu oli materiaalne, ja lõpuks Juudas Iskariot, kes Jeesuse ära andis. Millegipärast laskis Jeesus Juudal olla jüngrite hulgas ja veel viimasel söömaajal hoiatas: "Inimese Poeg läheb küll ära, nii nagu see on määratud, ometi häda sellele inimesele, kes ta ära annab!" (Lk 22:22). Ilmselt andis ta seega Juudale veelkord võimaluse meelt parandada, aga Juudas valis siiski oma tee. Vahel on selliseid pöördepunkte, kust pole tagasiteed, ilmselt Juudale oli see siis (Jh 13:21-27).

Lk 6 järgneb apostlite valikule jutlus, mis sarnaneb mäejutlusega. Kas Jeesus oli poole mäe peal või mäest alla jõudnud, pole päris selge: ta laskus mäelt ja peatus tasasel kohal. Kuulajateks olid jüngrid ja suur rahvahulk.
   Õndsad on vaesed, kurvad, näljased.. nemad saavad omal ajal oma hädast lahti..  Jeesuse tõttu kogudusest väljaheidetud saavad ka oma tasu. Tollal oli juttu juutide kogudusest, kust Jeesusesse uskujad varsti välja visati, aga aja jooksul on sageli ka kristlikud kogudused/kirikud Jumalast niipalju eemaldunud, et tõsiusklikke on välja visatud.

Tänan, Jeesus, et oled kutsunud meid igaühte lootusega, et meist saab asja, ning et maise elu raskused ei kesta igavesti. Palun aita meil tunda ära oma elu tähtsad ristteed ja teha õiged otsused, isegi kui mõned inimesed või kogudused neid õigeks ei pea.



0 kommentaari:

Postita kommentaar